Eigen materiaal

Terugblik op 2013

Voor Stichting Congada was het jaar 2013 een enerverend jaar. Direct na de oprichting op 8 maart 2013 was het doel: Mobiliseren, Binden en Verbinden van chronisch zieke vrouwen en vrouwen die kampen met overgewicht.

Wij begonnen op 1 april direct met een groot aantal verschillende activiteiten die gericht waren op bewegen, ontmoeten en grip krijgen opde eigen gezondheid. Informatie delen met elkaar, bevorderen van de sociale cohesie en voorkomen van sociaal isolement. Wandelen, fietsen, dansen waren de belangrijkste activiteiten daarnaast was er ook ruimte om in gesprek te gaan met elkaar. De inloopsoos, spreekuur, workshops en ontmoetingsdagen waren daar onderdeel van. Dit alles konden wij aanbieden binnen de 2 projecten (Samen koken Samen eten en Vrouwen en Gezondheid) in opdracht van het Stadsdeel Dienst Wonen, Zorg en Samenleven.

De aanmeldingen stroomden binnen en vele vrouwen hadden interesse in wat wij te bieden hadden. Middels flyers, mond tot mond, informatie op social media bereikten wij de vrouwen.

Wij hebben een groot aantal aanmeldingen gehad ruim 70 vrouwen hebben zich aangemeld. Met de grote groei kwamen ook de problemen, het project was immers bedoeld voor 25 tot 35 vrouwen. Voor sommige vrouwen was dit toch niet de organisatie die bij hun wensen paste. De zoektocht naar vrijwilligers ter ondersteuning en vooral op zoek gaan naar financiële ondersteuning was voor ons de grote uitdaging. Om de kosten te drukken hebben wij helaas ons kantoor op de eerste etage in NoLimit per 1 december 2013 moeten sluiten.

Het heft in eigen handen nemen vraagt nogal wat van de vrouwen. Motivatie, Inzet, Discipline en Doorzettingsvermogen zijn nou net niet zomaar de eigenschappen die men uit een blik trekt. De veranderingen die de vrouwen doormaakten was niet altijd gemakkelijk. Verandering van levensstijl is een grote opgave. Aan het begin van het jaar heeft iedereen goede voornemens die al snel weer wegebben. Met het samen doen hopen wij de vrouwen bij elkaar te houden.

Als voorzitter die zelf aan een aantal chronische aandoeningen en overgewicht lijdt, heb ik vooral meegedaan om ook de pijn en frustraties van de vrouwen te voelen, ze te motiveren en zelf het goede voorbeeld te geven.

De hoogte punten van 2013 waren:

  • Moederdag Special
  • 10 kilometer Vechtloop in Weesp
  • 8 daagse trainingskamp Waterparc Veluwemeer te Biddinghuizen – Flevoland
  • Verschillende ontmoetingsavonden ter kennismaking met de dames van de andere groepen en de Supermarkt rondleidingen (etiketten lezen)
  • Opening van onze eigen Congada mini private gym in Nolimit
  • Afsluiting van het activiteitenjaar in de Nachtegaal

Al met al was het een mooi en productief jaar!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s